Que no sigui dit....

Blog de Daniel Pi Noya

divendres, de gener 08, 2010

Rodalies: les penques d'en Mas

Es veu que encara no estic prou immunitzat contra les jugades brutes en això de la política. El numeret que ha muntat CiU tirant per terra el traspàs de rodalies de RENFE m'ha regirat l'estòmac. Una paraula ho defineix perfectament:cinisme. Amb l'ajuda ja habitual de la "Brunet" mediàtica casolana, han jugat a devaluar l'assumpció d'unes competències que la Generalitat mai havia tingut. "Traspaso sin trenes ni vias", deia la inefable Godó-news. Més que un traspàs de competències, sembla una presa de pèl, oi?

Però... que es trobaria algú que mirés el tema amb una mica d'objectivitat?

Balanç dels 23 anys de CiU : Zero. Res de res.

Que s'ha aconseguit ara:

La Generalitat passa a decidir la gestió del servei, horaris i freqüències, tarifes, objectius de qualitat i inspecció del servei.

Es respecta (com s'ha fet sempre en tots els traspassos anteriors, evidentment també els de l'época de CiU) els contractes existents fins a la data de la seva finalització. Concretament, el contracte programa amb l'operadora RENFE continua vigent fins el 31 de desembre de 2010; en que la Generalitat PODRÀ DECIDIR si el renova o el dóna a una altra operadora. Aquesta capacitat és menor? L'havíem tingut mai anteriorment?

Econòmicament l'acord està ben travat: l'Estat assumeix la totalitat del dèficit (previsió 2010: 117 milions d'euros) i a més aporta 50 milions per a millores al 2011(al marge de millores en infraestructura que li corresponen per altres acords).

Es crea l'òrgan mixt de coordinació i control amb presidència i vot de qualitat en mans de la Generalitat; i s'inica el procés de traspàs dels trens regionals.

CiU ha dit que aquest és un traspàs "amputat". Aquesta afirmació només es pot sostenir si recorrem al llibre d'estil convergent: "Amputat: adjectiu a aplicar a un traspàs que si l'haguéssim fet nosaltres seria històric".

Etiquetes de comentaris: , , ,